lite reserach inför thailand ;D

ao nang  http://www.aonang.se/
 
Ao Nang är beläget 25 kilometer väst-sydväst om staden Krabi och utgörs av en stor vik med stränder såsom Östra Rai Leh, Västra Rai Leh och Tham Phra Nang samt 83 mindre öar.

 De närliggande öarna Poda, Thap och Mo har vita sandstränder, klart vatten och ett artrikt utbud av fiskar och korall.

På ön Ko Tapu, även känd som "James Bond-ön", i Phang Nga-bukten

 

Eftersom Ao Nang är bara ett stenkast, 1-2 timmar lugn båtfärd, från Phi PhiKoh Lanta och Phuket är det ett utmärkt ställe att komma ut till när ni åker hit till den västra sidan av Thailand. Många som åker till någon strand i Phuket, som t.e.x Karon BeachKata BeachPatong eller Kamala Beach, kombinerar gärna sin semester med Ao Nang.


Högsäsongen för Ao Nang är framförallt i perioden från november till april, men vädret är oftast fint även i maj, men kanske lite mer mulet och inte lika många soltimmar. Det finns en hel del utflykter och de popäraste är att ta sig till de olika öarna runt om; Koh Poda, Koh Hong, åka över till Railay Beach eller Phra Nang Beach

båt 

Ni kan åka vidare till Phra Nang stranden eller ta landvägen genom att gå igenom Railay. Tror detta strand betecknas som ett av de finaste i Thailand, ja t.o.m. i världen.

Sedan kan ni bege er vidare till öarna som ligger ca. 10-15 minuters båtfärd från Ao Nang. Där hittar ni så kallade paradisöar som får en att lysa upp och uppskatta naturen i Thailand ännu mer

 

 

 

Transport till Koh Lanta och Phuket 

 

Om man vill ta sig direkt från flygplatsen till t.ex. Phuket eller Koh Lanta finns det flertal möjligeter.

 

Till Phuket
Till Phuket kommer man lättast med taxi. Priset är ungefär 2500 Baht. Alternativet är att ta sig till Krabi Town med t.ex. buss eller taxi och vidare med buss till Phuket Town.

 

Till Koh Lanta
Bästa alternativet ör att ta minibuss/taxi eller båt till Koh Lanta. Biljetter till båten från Krabi Hamn kan köpas direkt på flygplatsen, men båtar går endast 10.30 och 13.30.  Även biljetter till färjan från Ao Nang går att köpa på flygplatsen. Kommer man senare får man ta minibuss/taxi och då åker man hela vägen, men måste hinna fram till 22, då sista bilfärjan går över till Lanta. Priset för båten ligger på ca 300-350 Baht, medan minibuss eller taxi kostar ca. 2500-2900 Baht.

Båtarna går från två ställen. Biljetter kostar runt 350 Baht per person.

 

Krabi Hamn till Koh Lanta, 20 min från flygplatsen:
10:30
13:30

 

Ao Nang till Koh Lanta, 40 min från flygplatsen:
11:00

 

Minibussen bör kosta runt 2500-2900 Baht beroende på bensinpriser och kan tas direkt från flygplatsen.

 

 

 

 

Båt
Två gånger om dagen finns det båtar till Koh Lanta och en gång per dag avgår det en direktbåt till Phuket. Kom ihåg att åker ni till Ao Nang och från AO Nang så finns det två alternativ, båtar som avgår och kommer direkt till Ao Nang (i slutet av Nappharat stranden) och båtar som kommer till Krabi hamn varifrån Man tar minibuss i 20 minuter. Kommer man med båtarna till Ao Nang ingår skjuts till hotellet, så gå inte på att betala något för en Tuk-Tuk!

 

shopping 

 

Varuhus runt Krabi 

Det finns ett antal shoppingvaruhus runt om Krabi, en bit från Ao Nang. Man får allt oftast ta taxi ut dit. Utbudet av kläder, speciellt märkeskläder är begränsat, då det oftast kan liknas med större affärer som t.ex. CoopForum.

Ta en titt på deras sidor, så får ni en närmare känsla på vad man kan handla där.

Tesco Lotus
BigC
CarreFour

 

Marknader runt om i Krabi 

Det finns inte många marknader här, men två stycken är värda att besöka. Det finns en lokal liten marknad på onsdagar (kontrollera vilken dag ni kommer fram – detta kan ändras). Marknaden ligger lite längre upp från McDonald’s och bjuder på plockmat, frukt och annat man kan hitta på marknader. Denna lokala marknad är just för Thaibor för att handla mat och frukt.

I Krabi Town hittar man däremot en nattmarknad som är värd ett besök en kväll. Ta en titt på suvenirer och annat som man kan tänka sig köpa hem. Även här serveras det mat för de som vill pröva på lite plockmat.

 

 

kohlanta http://www.lanta.se/

 

Ban Saladan är staden, eller den lilla byn, man kommer till om man anländer till Koh Lanta från Phuket, KrabiKoh Phi Phi. Alla turistfärjor anländer hit och kommer man landsvägen så är det också hit man kommer.
 
Så vad hittar man här som drar massorna hit, även om man bor en längre bit bort på någon strand? JO, här hittar man en del butiker för shopping. Suvenirer, DVD, CD, kopior på kläder, kläder tillverkade i Thailand, tavlor mm.

Här finns även bankerna och uttagsautomater om man skulle behöva mer kontakter för shopping.
 
ta sig runt
 
  • Från Phuket: Det går ingen direktfärja hit från Phuket. Du måste först åka via Koh phi phi

  • Från Krabi: 2 ggr dagligen går det en färja från Khlong Chilat direkt till Saladan på norra Koh Lanta 
 
Det löper egentligen en enda lång väg från Ban Saladen, där färjorna ankommer, till söder (Nationalparken). Denna vägen delas mitt i ön och den andra delen går hela vägen till den östra sidan, förbi ViewPoint till den gamla staden (Old Town).
 
Att ta sig från Ban Saladan till första stranden är enklast med så kallade tuk-tuk eller motorcykeltaxin. Det kostar 20 Baht per person, vilket sedan är också samma pris man betalar för att ta sig mellan stränderna. Sista året dyker även upp tuk-tuk av samma sort som man kan se i Phuket. Dessa tar upp till 6 personer.
 

På ön finns det bilar eller minibussar att hyra med chaufförer och utan. Mopeder finns också att hyra så som på andra turistställen i Thailand. Hyrorna är från 150 Baht per dag. Bensinen får man betala själv.

På vissa ställen på ön finns det även cyklar att hyra!
 
Det finns inga bussar på Koh Lanta, men med turistökningen på ön, skulle det inte bli förvånande om en busslinje kommer att dyka upp som kommer att gå längst stränderna. Tyvärr får vi vänta på den ….
 
Kommer fam med färja är det oftast vanligt för många hotell att de kommer med en bil och hämtar er. Är inte detta fall, så kom ihåg att inte gå med på att betala stora summor till taxin som står och väntar vid färjeterminalen. Priser till Klong Dao är 20-30 Baht per person och inte mer. Skall man till Long Beach kostar det högst 50 Baht per person. Skall man till stränderna längre än det rekommenderas det att man avtalar hämtningen medhotellet. Oftast kommer hotellet automatiskt för att hämta er, men det är bra att kontakta de och ange med vilken färja (vilken tid) man kommer.
 
utflykter
 
Ön Koh Muk
Denna ö bör man inte missa om man gillar vackra platser. En attraktion är Emerald cave. En trång öppning in i grottan är som gjord för att simma in i. Väl där inne möts du av en fascinerande syn. Tänk på att tidvattnet stiger snabbt och om du glömmer simma tillbaka får du vänta tills dan därpå. Koh Muk ligger egentligen i Trang provinsen sydöst om Koh Lanta men turer går till ön från Lanta
 
 
  • Elefant trekking :Kanske inget speciellt, brukar numer finnas på de flesta öar 

  • Kanoting: Det anordnas bra kanotturer från ön och naturen är det inget fel på 

  • Dyk/snorkling: Öarna öster om huvudön bjuder på jättefint marin miljö 

  • Besök "Gypsy village": Åk dit själv eller åk med en guidad tur.
 
även om Koh Lanta är en ö för de som vill ha lugn och ro, samt vill slappa på sin semester, så finns del en hel del att göra för den intresserade. Även om detta inte synd utåt, då det finns ganska få lokala resebyråer som säljer utflykter, så finns det faktiskt en hel del ordnade utflykter på fastlandet och på öarna runt om. Man skall inte heller glömma att man kan göra en hel del på egen hand om man vill!
 
Kayak och kanot finns att hyra på många av stränderna. För den som vill uppleva lite mer än att bara paddla själv och vill se underbar natur samtidigt rekommenderas paddling i området Talabeng.
 
Att rida elefant, så kallat Elefant Trekking är också väldigt populärt, så som många turistställen i Thailand.
 
Matlagningskurser finns också många ställen i Thailand och Koh Lanta är ingen undantag!

 

Snorklingsmöjligheter finns det också på Lanta och runt om. Populära är de anordnade utflykter till närliggande öar. Läs mer …
 
Dykning runt om Lanta och Phi Phi är också många ungdomar föredrar att göra under kontrollerade förhållanden. Det finns en del dykföretag representerade på Koh Lant.
 
På egen hand, liksom ordnade utflykter finns till varma källor, ”crystal pool” och trekking i regnskogen
 
Fiske är en annan avslappnande sport som finns också på Koh Lanta. Häng med på en anordnad tur med fiskebåt eller hyr en båt på egen hand.
 
Glöm inte att besöka de andra stränderna när du besöker Koh Lanta. Många glömmer ibland att det finns alltid andra stränder än den man besöker och bor på. Att förflytta sig mellan stränderna är oftast enkelt och passar bra på dagsutflykter för hela familjen.
 
Glöm inte att besöka den gamla staden, speciellt om du eller ni anländer under perioden för festivalen. Då går det bussar dit helt gratis!
 
 
matlagningskurs
 
De flesta turistställen i Thailand erbjuder matlagningskurser om du finner att maten i Thailand är något du skulle kunna dig äta då och då hemma. Den thailändska matkulturen är inte alls så komplicerad som det kan verka och ett stort antal ingredienser finns att köpa i vanliga affärer i Sverige och en hel del finns att köpa i specialbutikerna i våra stora svenska städer.
 
Matlagningskurser är en rolig aktivitet för hela familjen där man bekantas med de vanligaste kryddorna och ingredienserna i den thailändska maten. Laga, ät och ha kul!
 
På Koh Lanta är företaget Time For Lime det största inom dessa kurser och ligger på Klong Dao stranden. Inte bara är omgivningarna väldigt trevliga på norra delen av stranden, men kurserna är väl genomtänkta för att ni skall ha det kul och verkligen lära er grunderna.
 
mat
 

Koh Lanta erbjuder en väldigt intressant matkultur, då flera restauranger och matställen serverar inte bara traditionell thailändsk mat, men utan rätter som är mer vanliga för den muslimska thailändska kulturen och som man bara påträffar i de sydligaste delarna av Thailand.

Letar man efter svensk mat så finns det en restaurang i Ban Saladan och en på väg till Klong Dao stranden. Förmodligen kommer det inom kort dyka upp fler alternativ på Koh Lanta.

Om man vill i alla fall ha bra kaffe, en svensk kanelbulle, en macka eller lite svensk godis kan ett besök på Gafaearoy på Klong Dao stranden vara värt! På kafféet hittar man en del gott som t.ex. en kopp kaffe med våffla! 

 

De flesta matställen ligger på hotellen och längs stranden. Dessa ställen är populära då det är enormt trevligt att äta i en mysig miljö, men vågorna slående mot stranden. Är man van att äta tidigt kan man även fånga den vackra solnedgången. De flesta restauranger och matställen serverar maträtter från 70 Baht och uppåt, där de vanliga rätterna med kött och kyckling ligger på 80-140 Baht. Väljer man rätter med stora räkor eller fisk får man räkna att man får lägga till lite på priset. Svenska rätter är än så länge ganska ovanliga på dessa matställen, vilket skiljer Lanta från ställen på Phuket och Ao Nang.

Enklare matställen hittar man oftast längs huvudvägen som går längs stränderna. Maträtterna är oftast billigare där, men man får också räkna på mindre ”mysfaktor”. För vissa, speciellt de som stannar på ön under en längre tid är detta ett mer ekonomisk alternativ, då en stor familj kan spara en hel del pengar på detta. Rätterna här är oftast 10-40% billigare än vid strandkanten och oftast lika goda.

 

Ban Saladen har ett par riktigt trevliga restauranger och matställen som oftast ligger längs vattnet. Vackra träinredningar och stort urval av fisk och skaldjur, samt en mysig miljö drar oftast turister som stannar på Klong Dao Beach och Long Beach.
 
 
phi phi http://www.phiphi.se/
 
Utflykter

Det finns ett stort antal aktiviteter på och runt om ön. Om du inte vill snorkla, fiska ellerdyka, kan du besöka någon av de omkringliggande öar eller kanske ta upp klättring. För de som vill bara ta det lugnt rekommenderas att paddla kanot eller bara ta en tur tillutsiktsstället, där man får en underbar utsikt över ön! 
 

UTFLYKTER OCH AKTIVITETER

De flesta aktiviteter på ön är dykning, snorkling paddla kajak och smittande lathet som genemsyrar ön. De flesta njuter av de underbara utsikterna runt om ön och spenderar dagarna på stränderna, samt att kanske på förmiddagen snorkla eller hyra en longtailbåt och besöka andra delar av ön. Även bergsklättring är möjligt i närheten och det finns en arrangör av detta i Ton Sai. För övrigt finns det ett stort antal utflykter som anordnas av lokala resebyråer och består oftast av besök på de olika strändern och underbara öar runt om, soom Long Island samt Bamboo Island. För de som vill ta sig lite längre bort finns även utflykter till Koh Ngai (Hai) och Koh Kradan.
 
 

KOMMA HIT

Att ta sig hit är enkelt. Det går ett flertal båtar hit från både Phuket och Ao Nang (samt Krabi hamn). Dessa båtar kommer hit på både morgonen och eftermiddagen. Biljettpriset kostar ca. 350 - 400 Baht. Resan tar maximalt 2 timmar.
 
Samma sak gäller från Koh Lanta som ligger närmare och resan tar endast 1 timme. Biljettpriset ligger på 300-350 Baht.
 
 
 
Söker du uteliv är Tin-Tin's Bar & Club och Reggae Bar de stora tungviktarna i Ton Sai.
 
Viewpoint är en utsiktspunkt med betagande utsikt. Bilden högst upp på denna sida är tagen därifrån.
 
 
 
 
 
phuket/patong  http://www.phuketportalen.com/
 
 
Om ni vill åka på en utflykt till nån närbelägen liten ö så ska ni ta er till Rawai Beach. Härifrån kan ni hyra en longtailbåt för en halvdag. Åk ut till nån obebodd liten paradis-ö och snorkla.
Men, de flesta kommer nog inte till Phuket för att glo på tempel utan för detta här till vänster. Bilden allra högst upp på denna sida är t.ex. tagen på västra Phuket, så visst finns det paradisstränder här.
 
 
 

Nattliv och utelivet i Patong

Patong är Phukets partyställe nr 1. Det mesta av nattlivet är lyckligtsvis knytna till två gator i centrala Patong, Soi Sunset och Bangla Road, så det går ändå att hitta lugn och ro fram på kvällningen för dem som vill ha det. Det finns också en del barer jämte hotell Thara Patong. Nästan alla gogobarer ligger på två gator, Soi Seadragon och Soi Eric, som är tvärgator till Bangla Road.
 

Pröva på Thaiboxning

Thaiboxning eller Muay Thai som det kallas är en vanlig sport i Thailand. I Patong har du chansen att pröva att träna själv, eller gå dit och titta på de lokala förmågorna när de går sina matcher. Stället ligger på Na Nai Road.
 


Patong centrum och marknader

Marknadsstånd finns i princip överallt, det behöver man inte gå många meter för att hitta. Bra områden är Bangla Road ochPatong Beach Road, som också utgör själva kärnan i Patong Centrum. K änner du för en både billig och annorlunda middag skall du ge dig upp till nattmarknaden utmed längs med Thanon Raja Uthit. Här plockar du snabbt och intresserat ihop din egen middag, från förrätt till efterrätt. Skådespelet ingår i priset och priset är väldigt lågt.

shopping i Patong

Efter Phuket Town så är Patong bästa stället att shoppa på. Söker du märkeskläder så är Ocean Plaza Banglavärt ett besök. Ett annat ganska stort och nyöppnat shopping komplex ärJungceylon
I willmaguiden om Thailand finns massor av information om Phuket och Patong, du hittar den i vår guideboksshop. Guiden är perfekt för att planera både under och innan resan.

 

Patongs Omgivningar

Stranden och Patongs två huvudgator bildar tre parallella huvudlinjer, med en mängd små förbindelsegator emellan dem, som tillsammans bildar ett nästan sammanhängande köp- och nöjescentrum. Men från ena änden till den andra är Patong bara en dryg kilometer långt så man är aldrig långt från något. Men det ständiga myllret gör att det kan vara svårt att hitta.
 
 
 
stränder
 

Bang Tao Beach

Stranden i Bang Tao är åtta kilometer lång och sanden varierar från mycket finkornig, nästan som puder, till en mer grovkornig variant. Bäst service får du på strandens södra del, ju längre norrut man kommer desto mer folktomt blir det. På vissa ställen har man hägnat in områden med flytrep för badare, detta eftersom det finns en viss trafik av taxibåtar, jetskis, hobiecats m.m. Snorklingen är bäst i strandens norra ände, där det finns ett litet, men färggrannt korallrev. Där stranden slutar mot land växer en skyddande rad med casuarinor som ger skön skugga och svalka. Också norrut kan man alltid finna skugga under träden, men då får man söka sig ett litet stycke från vattenbrynet. Särskilt långgrunt är det inte, bara ett par meter ut har man vatten upp till midjan, även om det finns partier av stranden som är lite mer långgrunda.
Läs mer om Bang Tao Beach » 

Karon Beach

Lyckligtsvis klarade sig Karon ganska bra undan när tsunamin slog till annandag jul 2004. Det finns en hög sanddyna mellan husen och stranden, denna tog upp mycket av vågens kraft. Själva stranden är 3,2 kilometer lång och är inte långgrund. Det kan vara svårt att hitta skugga på Karon Beach, det är hyra av parasoll som gäller. Sanden är jämt finkorning över hela stranden ända ut i havet. Det kan förekomma undervattenströmmar här, främst mellan juni - oktober. En god idé är att kontrollera om det finns varningsflaggor uppsatta. 
Läs mer om Karon Beach » 


Kata Beach - Kata och Kata Noi

Även Kata klarade sig hyfsat bra undan tsunamin. Stranden är täckt av gul finkorning sand och som på dom flesta ställen i Phuket finns även här aktiviteter som bananbåt, jetski, parasailing, wakeboard och mycket annat. Norra delen av stranden ägs av Club Med men trots det går det bra att vistas där. Också Kata kan bjuda på undervattenströmmar om man simmar för långt ut, man bör därför iaktaga försiktighet under juni, juli och augusti månad. Den södra delen av stranden kryllar av barer och restauranger. Perfekt när hettan och törsten slår till. Egentligen består stranden av två stränder, Kata och Lilla Kata (kata Noi). Kata Noi är den lugnare av dem och här hittar man mest större anläggningar riktade mot charterturister. 
Läs mer om Kata Beach »


Nui Beach

Nui Beach är en annan mycket vacker strand som också är relativt oåtkomlig med annat fordon än båt från Kata Beach. Man blir minst sagt hänförd av hur vacker miljön här är. Vattnet är alltid kristallklart och för den snorklingslystne finns vackra koraller. I restaurangen på stranden bor också ägaren till stranden. Menyn är mer inhemsk och maten är garanterat god. De få boende som finns här har bestämt att stranden ska förbli lugn så man hittar inga jetski eller liknande här. Hit åker man för att njuta och äta gott. Taxibåt tur och retur från Kata kostar ca 1200 Bath. 

Freedom Beach

Stranden går bara att nå med taxibåt från Kata, Patong och Karon och ligger mitt emellan Patong och Karon. Stranden är fantastiskt vacker och ren och fräsch. Det går folk och tar upp lunchbeställningar på stranden och när det passar en så sätter man sig i skuggan och njuter av ett gott mål mat. Taxibåt tur och retur brukar kosta närmare 1000Bath, men det kan det vara värt. 

Kamala Beach

Kamala Beach är ca 2 kilometer lång och består mestadels av finkorning sand. Vissa delar är dock av en grövre kornstorlek. Stranden lämpar sig för barnfamiljer och är också ganska långgrund. Den norra ändan är något djupare och bjuder till hyfsad snorkling.
Läs mer om Kamala Beach » 

Surin Beach

Surins strand är välorganiserad och saknar den oordning som kan råda på andra Phuketstränder. Surin är 1 km lång och inte speciellt långgrund. För den som gillar snorkling bör kanske ta sig till en annan strand eller åka på någon båttur med bad. Det finns små mysiga caféer i strandbrynet som man kan slå sig ner på i skuggan när hettan trycker på. Här köper man färskpressad fruktjuice eller nåt annat svalkande. Överallt finns sötvattenduschar för att skölja av sig saltet efter havsdoppet. Även ett vakttorn med badvakt finns här. Delar av stranden ägs av vissa hotellkomplex men det brukar vara ok att använda dessa delar ändå.
Läs mer om Surin Beach » 

Patong Beach

Patong Beach sträcker sig ca 3 kilometer och ansågs tills för några år sedan som en av Phukets mest exklusiva. Kanske beroende på att den är alldeles vit och puderaktig. Den norra delen är något lugnare och benäms som Kalim Bay. Här finns en del större hotell som tar upp delar av stranden. Överallt kan man hyra solstolar och parasoller och strandförsäljarna är många liksaom sportaktiviteterna. Patong beach är också ganska långgrund. 
Läs mer om Patong Beach »

Mai Kao Beach

Phukets längsta strand, den sträcker sig över 12 km och är vit och finkorning. Stranden är också en av de minst besökta, men det har sina förklaringar. Under november till februari månad kan man ha tur att få se stora havssköldpaddor som denna tid kravlar upp i sanden och lägger sina ägg. Sköldpaddorna kan väga upp emot 400 kilo. Detta är anledningen till att stranden inte får bebyggas så lugnet har sin förklaring. Trots detta hittar man en del boende alternativ och det finns också gott om billigt boende här. 
Läs mer om Mai Khao Beach »

Nai Harn Beach

I varje ända av stranden växer palmträden tätt och bildar små skogar. Sanden är mjuk och ljus. Ibland kan det uppstå farliga strömmar en bit ut i vattnet och man bör därför se efter om det är röd flagg. Längs hela stranden sträcker sig en rad med solstolar. I bortre änden rinner en liten ström med svalt sötvatten ut från en lagun. Stranden är mycket avkopplande och trevlig. Rekommenderas!
Läs mer om Nai Harn Beach »


Rawai Beach

Stranden kantas av pinjeträd som bjuder på skugga. Av någon konstig anledning verkar det vara få som badar här nuförtiden, de flesta verkar komma hit för att äta på restaurangerna. Rawai är känt för sin kokkonst och då främst seafood. Stranden fungerar också som utpost mot alla de öar som man kan åka till utanför södra Phuket.
Läs mer om Rawai Beach »


Nai Yang Beach

Den breda och mycket fina Nai Yang-stranden ligger nästan längst upp på öns nordvästkust, bara åtta kilometer från flygplatsen, och någon kilometer ut i vattnet ligger Phukets största korallrev. Under november till februari månad kan man ha tur att få se stora havssköldpaddor som denna tid kravlar upp i sanden och lägger sina ägg. Stranden ligger visserligen nära flygplatsen men man störs inte nämnvärt av den.
Läs mer om nai Yang Beach på puket »


Ao Sane Beach - Jungle Beach

Följ kusten västerut från Nai Harn, efter en kilometer uppenbarar sig två pyttesmå stränder. Utanför ligger rev som utgör jättefina snorkelvatten. En liten stig leder ner till den första stranden. För att komma till den andra måste man gå genom Baan krating Jungle beach resort som är ett fantastiskt mysigt och relativt okänt boende ställe på Phuket. Rekommenderas verkligen. Stranden är liten men jättefin, det är ändå aldrig trångt här. Stället har också en fantastisk pool och terass med vacker utsikt.
 
Stränderna på Phuket i Thailand
 
 
 
 
Karta över öarna runt Phuket
 
 


Öarna runt Phuket - Guide till alla öar runt Phuket

Det finns massor av trevliga småöar runt Phuket dit man kan ta sig, antingen som en dagsutflykt med bad och snorkling eller stanna några nätter på om man önskar. Här kommer en beskrivning om smultronställen, paradisstränder och andra vackra platser som man kan åka till runt Phuket. 

Surin Islands

Koh Surin Nationalpark är ca 135 kvadratkilometer stort öområde 53 kilometer utanför Ranong provinsen. Rakt nordöst om Phuket. Det finns 5 st öar och både snorkling och scuba dykning är här helt fantastisk. Bad och dykturer med flera strandhugg anordnas hit från de flesta ställen på Phuket. 
 

Similan Islands

Similan är rankad som topp tio på listan över världens bästa dykställen. Vattnet är fantastiskt klart och det finns här chans att se den beryktade valhajen. Om man har möjlighet så skall man absolut ta en tur hit ut, antingen med cyklopet eller med dyktuber, det är något man aldrig ångrar. Bad och dykturer med flera strandhugg anordnas hit från de flesta ställen på Phuket. Från Patong kostar en dagstur ca 600 SEK 
Läs mer om att Dyka på Phuket »
 

Koh Khai Nok och Khai Nui

Detta är två pytteöar som ligger 15 minuter öster om Phuket om man färdas med speedboat. Mellan de två öarna går en långgrund strand och ett fantastiskt vackert korallrev finns på ömsesidor. Perfekt för dykning och snorkling och du möts av kritvita stränder och en vacker natur. 
 

Koh Hae - Coral Island

En fin liten bad och snorklings ö som ligger 3 kilomter söder om Phukets sydspets. Båten brukar ta 15 minuter. Det kan vid högsäsong vara mycket folk här på dagen men det är betydligt lugnare framåt sen eftermiddagen och kvällern. Ett ställe finns att bo på, Coral Island Resort. Ett jättemysigt ställe. Passa på och boka detta i tid om du vill bo här.
 

Koh Raya Noi, Koh Raya Yai (Racha Islands)

Populärt bad och dykställe som passar både nybörjare och proffs. Det finns billigt boende i form av Ban Raya Resort på ön och båtarna går från Chalong Bay på Phuket. Öarna är jättefina och det marina livet i världsklass. Har du tur kan du se jättemantor även när du snorklar. 
 

Koh Maprao

En liten mysig fiskeby som saknar elektrisk ström. Ön består av skog, träsk och berg och här odlas det kokosnötter, musslor och ostron. Hit åker du från Laem Hin som ligger vid Phuket stad. Turen tar ca 20 minuter. 
 

Koh Yao Nai och Koh Yao Yai

Fantastiskt fina öar som ligger mitt emellan Phuket och Krabi. Befolkningen utgörs mest av muslimer som lever på fiske. På Koh Yao Noi finns de bästa stränderna som heter Hat Passai och Hat Tha Khao. Från Hat Tha Khao går det att gå ut till ytterliggare en liten ö som heter Koh Nok. Hit åker du enklast från Bang Rong på Phuket. Öarna rekommenderas verkligen och det finns också några bra ställen att bo på. Se Boenden på Koh Yao 
 

Koh Maiton

Denna ö är tyvärr privatägd av det enda lyxresortet på ön, Maiton Resort. Gästerna domineras av rika japaner. Ön är kanske den vackraste av alla i närheten av Phuket. 
 

Koh Sirey

Den perfekta ön för dig som inte vill åka båt. Ön ligger alldeles öster om Phuket stad och det finns en bro som man kan gå på. Här hittar du räkodlingar, mysiga fiskebyar och ett tempel med vacker utsikt. 
 

Koh Tapao


Hit tar du dig med båt från Makham. Ön ligger nära phuket och är hemvist för den sällsynta fågelnnäshornsfågel
 

Koh Lone (Koh Lon)

koh Lon ligger mitt i Chalong bay och har en del bra stränder och restauranger. Ett bra val för en dagsutflykt. Här bor man mycket bra och fint påBaan Mai Cottages
 

Koh Rang Yai

Ön för dig som är intressarad av pärlor. Här hittar du phukets största pärlodling. Ön har också jättefina stränder och är perfekt för en dagsutflykt. 
 

Koh Phi Phi Leh och Phi Phi Don

Phi phi öarna är populära bland oss svenskar, de är väldigt vackra men något öde paradis är de inte längre. Biltrafik är förbjuden på öarna och det finns gott om både lyxhotell och billigt boende. Åker du hit hamnar du först på Koh Phi Phi Don. Naturen och öarnas djungler och höga bergstoppar är väldigt vackra. Leta boende och hotell på Koh Phi Phi 


 
 shopping
 

Shoppa på Phuket

Det finns massor av bra ställen på phuket att handla på. Shoppingen är mest utbredd runt stränderna runt Patong, Kata och Karon Beach men det finns några andra platser som vi vill återge här.

Den lokala marknaden i Phuket stad

Här frossar du i underbara frukt- och grönsaker, botaniserar bland kryddor, olika sorters chili och annat smått och gott - såsom torkade räkor, thai-såser, nötter och ris av alla de slag. Fantastiskt att bara insupa atmosfären, alla dofter, färger och former. Överallt bland stånden serveras god thailändsk gatumat. Här finns smak med curry, grillade rätter eller wokat. Priserna i affärerna bredvid marknaden är låga liksom på själva marknaden. 

Varuhus och stormarknad på Phuket

Stormarknaderna håller bra klass och bra priser på Phuket. Här säljs det mesta men också västerländska varor till lågpris. Tesco Lotus Mall ligger strax norr om Phuket stad och har stark västerländsk prägel. Här handlar många "faranger" - utlänningar bosatta i Phuket. En annan stormarknad är Big C. Den har mer thailändsk prägel. Mycket elektronik och öns bästa sushi hittar du här. Robinsson är ett tredje varuhus som ligger inne i Phuket stad. Prisnivån är lite dyrare och har en hel del märkesvaror.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback